sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Muzica Muta

Arta a fost dintotdeauna cea mai puternica si impresionanta forma de exprimare a oamenilor. De multe ori abstracta, greu de inteles, inaccesibila, definita de fiecare in parte, cu sau fara reguli, arta a fost printre oameni inca de la inceputurile lor. Insa nu toate creatiile oamenilor sunt neaparat artistice, multe dintre ele pot impresiona la fel de mult fara a fi catalogate drept arta.
Pentru a crea ceva, artistic sau nu, e nevoie de o idee, de inspiratie, de putina dedicare, putina ambitie si ceva mai special. Ideile vin usor, oamenii gandesc mereu multe lucruri, nu e greu sa aleaga dintre ele. Inspiratia este data de mediul inconjurator. Oamenii, intamplarile sau pur si simplu obiectele pot inspira o creatie. Dedicarea vine din pasiune, din inspiratie si din nevoia de a exprima acel ceva ce se crede ca nu a fost exprimat asa cum a fost vazut. Uneori, e vorba de simpla viziune proprie a autorului. Ambitia ii face pe oameni sa creeze ceva diferit, ceva ce ii defineste, ceva propriu...
Inima este cea care ii inspira pe oameni. Vede lucrurile care o impresioneaza si tresalta de emotie, generand o avalansa de ganduri si sentimente. Sufletul este cel care vine cu ideile si le dezvolta, conferindu-le caracteristici demne de exprimat, laturi sensibile si contururi misterioase, neobservate pana atunci. Iar cand conditiile pentru a crea sunt intrunite, se intampla acel ceva mai special: inima si sufletul isi acorda corzile si incep sa cante la unison precum o harpa magica.
Uneori, harpa aceea poate rivaliza cu lira lui Orfeu, atat de apreciata. Iar muzica pe care o canta corzile acelei harpe ciupite de inima si suflet se transforma in creatie. Nu este o muzica pentru toata lumea, multora nici nu le suna melodic. Insa cei care au urechi sa auda si inclinatie spre ea vor fi vrajiti de sunetul ei. Si fie ca este o creatie artistica sau nu, sunetul ei le ramane in minte si in inima, posibil inspirandu-i si pe ei. Este o muzica muta, dar atat de bogata si plina de insemnatate, incat rasuna in sufletul oricui o poate auzi.

4 comentarii:

  1. Ce frumos ai scris..:)
    Imi place alegoria cu harpa.
    In momentul in care vrei sa creezi ceva sufletul,mintea si trupul se implica meticulos pentru fiecare cuvant,fiecare idee care o dezvolti,care te inspira iar ceea ce gasesti la final este produsul imaginatiei si a acelui lucru special din interiorul tau,un talent.Fiecare avem un anumit talent.Depinde cum il punem in valoare si cand il descoperim.Cu totii avem ceva diferit,poate special si avem puterea de a crea.Iar pentru asta,asa cum ai spus si tu,ambitia,dorinta si vointa ajuta la reusita produsului finit.
    Imi place :d

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc.
      Nu iti trebuie talent pentru a crea si a impresiona oamenii cu creatiile tale. Cateodata, sunt simple coincidente. In rest, munca depusa isi arata beneficiile.

      Ștergere